e tuning zone! Free Downloads Tuesday, 30-04-2024, 2:50 AM

Welcome Guest
RSS

Main | Registration | Login
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Extra Zone! » Politica » Unirea Romaniei cu Rep. Moldova - realizabil sau nu??
Unirea Romaniei cu Rep. Moldova - realizabil sau nu??
ZizouDate: Sunday, 16-11-2008, 2:29 AM | Message # 1
Sergeant
Group: Administrators
Messages: 39
Status: Offline
O tema foarte delicata,as spune eu. Nu e nevoie sa fim genii in istoria romanilor ca sa cunoastem faptul ca Basarabia apartine de fapt si de drept tarii noastre. Insa influentele ruse si interesele personale ale anumitor politicieni fac ca o eventuala unire a Romaniei cu fratii nostrii de peste Prut sa fie tot mai mult un lucru nerealizabil.
Tind sa cred ca una din prejudecatile noastre e ca moldovenii nu doresc unirea cu Romania. De fapt,nici oficialii de la Chisinau nu au respins o astfel de oferta din simplul fapt ca aceasta nu a venit din partea Bucurestiului. In '91 noi semnam tratate cu URSS garantandu-le granita pe Prut,in timp ce basarabenii lucrau la destramarea imperiului sovietic. Mai mult,moldovenii au respins un referendum cu o oferta a Moscovei de pastrare a unui stat comun. E clar ca Chisinaul sfideaza Moscova.
Autosuficienta,ignoranta in ceea ce priveste realitatile din Moldova si aroganta Bucurestiului duc mai degraba la a miza pe o repetare a lui martie 1918,an in care Basarabia a sarit in bratele Romaniei neconditionat. Se uita insa ca acest lucru se intamplase chiar in mijlocul unui mare razboi si a revolutiei bolsevice. O intreaga armata rusa ce dezertase de pe front se transformase in banda de talhari inarmati ce terorizau satele si orasele basarabene. In aceste conditii,Chisinaul a cerut sprijin armatei romane pentru pastrarea ordinii. Doar aceste imprejurari si amenintarea bolsevismului au facut ca unirea sa aiba loc.
Anul 1918 nu se va mai repeta si Bucurestiul trebuie sa priceapa acest lucru şi sa purceada la a lucra la o oferta de unire atractivă pentru Moldova si care sa dea moldovenilor siguranta ca nu-si vor pierde posturile in favoarea unei cohorte de functionari si administratii trimise de peste Prut si ca nu vor fi marginalizati pe motive ca au slujit sub rusi sau sub comunisti si nici ca vor fi priviti de sus ca pe o ruda saraca si care vorbeste cu accent.
O alta miza gresita a Romaniei este cea a unei uniri spirituale mai intai bazata pe cateva sute de studenti, un camion de carti si trei trupe care concerteaza pe an la Chisinau. E ridicol ca nici dupa mai bine de 15 ani de aplicare a acestei tactici nu se realizeaza ca este paguboasa si ca prapastia se tot largeste si pe timp ce trece moldovenii se obisnuiesc ca pot fi un stat viabil, iar perspectiva unirii adevarate se indeparteaza. Se indeparteaza nu doar Moldova de Romania ci si Romania de Moldova.
Pe timp ce trece sunt tot mai putini romani in viata dintre cei care au trait intr-o tara comuna cu basarabenii. Nici 1% din romani nu sunt in stare sa numeasca 3 localitati din Republica Moldova, sau 3 nume de ape de acolo, sau 3 lideri politici basarabeni, sau 3 sportivi de acolo sau 3 oameni de cultura sau publicatii. Atunci la ce unire spirituala se mai tot lucreaza de atatia ani?!
O a treia idee a unor superficiali analisti este ca ne vom integra cu Moldova doar intr-o Europa unita. Desigur ca ne vom integra,insa va fi o integrare ca si cea romano-maghiara, romano-bulgara, ba mai slaba decat acestea fiindca Moldova se va integra mai tarziu. Va fi o integrare ca şi cea romano-belarusa. Sa fim seriosi! Suntem datori fata de trecutul si viitorul acestui neam sa visam la o cu totul altfel de integrare cu Moldova decat cu Ungaria si Belarus. Intr-o Europa unita dorim sa impartasim aceleasi valori economice si politice, dar nu se urmareste pieirea limbilor ori a culturilor. Franta de exemplu impartaseste aceleasi valori cu Germania, dar lucreaza cu ravna pe taramul francofoniei si la raspandirea culturii franceze. Pe cand noi, cel putin asa credem, suntem datori sa lucram la a se vorbi aceeasi limba pe ambele maluri ale Prutului. Integrarea in Europa este una si este indispensabila, dar unirea romanilor este altceva. O amanare insa a unirii duce la o tot mai mare influenta ruseasca în Moldova si la pericolul ca 4 milioane de potentiali romani sa devina rusi sau oricum altceva decat romani.
Eu unul cam atat am avut de scris,astept si opiniile voastre legate de acest subiect!


Man himself has become God and laughs at his destruction.
 
emy4bmwDate: Thursday, 21-05-2009, 12:39 PM | Message # 2
Admin
Group: Administrators
Messages: 30
Status: Offline
cu moldova..? poi noi nu ne putem vedea de treburile noastre apoi sa mai caram in spate pe altul si mai flamand...:( nu cred ca e posibil asta foarte curand....nu, nu.... e greu de crezut
 
ZizouDate: Friday, 26-06-2009, 11:59 PM | Message # 3
Sergeant
Group: Administrators
Messages: 39
Status: Offline
Intr-adevar,sunt multe interese la mijloc. Si eu sunt ferm convins ca la actuala conducere pe care-o avem,e imposibila o unire cu fratii nostrii de peste Prut,intr-un stat independent si indivizibil. sad

Man himself has become God and laughs at his destruction.
 
Forum » Extra Zone! » Politica » Unirea Romaniei cu Rep. Moldova - realizabil sau nu??
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024